Mistral Large 2: AI, která dohání své konkurenty | Editee
Deeply se změnilo na: pages/partials/navbar/imagealts.deeply_changes_to_editee Přečíst příběh

Mistral Large AI: Umělá inteligence, která dohání své největší konkurenty

Ondřej Barták
Ondřej Barták
Ondřej je programátor v Editee. Volnomyšlenkář, který všechen svůj čas věnuje programování, které je pro něj vším. Aplikaci Editee píše od počátku fungování.
Mistral Large AI: Umělá inteligence, která dohání své největší konkurenty

Používáte AI chat? Pomáhá vám s plánováním, strategií nebo marketingem? A víte, že ne každý AI chat je stejný? Existuje totiž celá řada velkých jazykových modelů (LLM), které se starají o generování odpovědí. A každý z nich vyniká v něčem jiném. Dnes vás seznámíme s Mistral Large 2 a ukážeme vám, jak si vede v porovnání s ostatními.

 

Large language model Mistral

 

Do naší aplikace Editee nedávno přibyl nový jazykový model Mistral Large 2 a doplnil tak čtyři stávající. Co tento model umí? A jak si vede ve srovnání s dalšími jazykovými modely jako GPT- 4o, Claude 3 nebo Gemini 1.5 Pro?

 

Co je Mistral Large 2?

 

Začněme nejdřív obecně. Mistral Large 2 je velký jazykový model (large language model-LLM), tedy druh umělé inteligence trénovaný na velkém množství textových dat. Je založen na umělých neuronových sítích a je tedy schopen rozumět lidskému jazyku a generovat odpovědi na vaše otázky.

Pokud bychom se na Mistral Large 2 však podívali konkrétněji, zjistíme, že je novou generací vlajkového jazykového modelu společnosti Mistral AI. Uveden byl v červenci 2024 a oproti první verzi Large se vyznačuje větší přesností, rychlostí a schopností řešit komplexní úlohy. Je to tedy nový AI model, který vám může odpovídat na otázky, které napíšete do AI chatu.

Mezi další známé jazykové modely pak patří GPT od OpenAI, Claude společnosti Anthropic nebo Gemini vyvinutý společností Google.

 

Mistral AI

 

Mistral Large 2 vs. GPT, Claude nebo Gemini

 

Stejně jako konkurenční jazykové modely je i Mistral Large 2 trénován na velkém množství dat a za svými soupeři už rozhodně nezaostává. Tento pokročilý multi-jazykový model naopak některé z nich v testech už dávno předehnal.

 

Skvělé výsledky benchmark testů

 

Jako v jiných oblastech, i ve světě umělé inteligence existuje systém hodnocení a srovnávání. V praxi to znamená, že pokud se na trhu objeví nový jazykový model, prochází sérií testů, tzv. benchmark testů. Díky nim probíhá srovnání s ostatními modely a ukazuje se, jaké jsou přednosti a nedostatky nového LLM.

Large 2 nepřekonává ty nejmodernější soukmenovce napříč všemi testy. Rozhodně je však konkurenceschopný, protože překonává starší verze LLM a svým skóre se v některých testech přibližuje kvalitám Gemini, GPT-4o nebo Claude 3.5 Sonnet.

A jak takový benchmark test vypadá? Představit si ho můžete jako velké zkoušky složené z několika oblastí (matematika, logika, všeobecný přehled).

Například v testu MMLU dosahuje výsledku téměř 84 %. MMLU je rozsáhlý test (cca 16 000 otázek) z akademických předmětů (právo, medicína atp.). Pro porovnání, Claude 3 Opus v tomto testu získal 86,8 % a GPT-4o 86,4 %. Mistral Large 2 tedy dosáhl působivého skóre a směle konkuruje dalším oblíbeným modelům.

 

LLM Mistral

 

Silné stránky Mistral AI

 

Mistral AI a jejich Large 2 se oproti jeho předchůdci Large vyznačuje skvělým skóre ve znalostních testech. Obsahuje pokročilé funkce, poradí si se složitými úlohami a ovládá několik programovacích a přirozených jazyků.

 

80+ programovacích jazyků a znalost matematiky

 

Díky znalosti desítek programovacích jazyků vyniká Large 2 v optimalizovaném generování kódu, a tak za sebou nechává několik svých konkurentů. Stejné dominance pak dosahuje také v řešení matematických úloh.

 

Řešení složitých úloh a minimum halucinování

 

Mistral Large 2 exceluje také v logickém myšlení a přesnosti svých odpovědí. Tento model se totiž vyznačuje minimálním halucinováním, poskytuje pouze spolehlivá data a v případě, že si odpovědí není jistý, sdělí to.

 

Podpora mnoha jazyků a práce s dlouhými texty

 

Tento model precizně ovládá více než 13 jazyků a má velké kontextové okno (místo, kde s chatbotem komunikujete). Díky tomu dokáže poskytovat dostatečně rozsáhlé odpovědi.

 

Mistral Large 2 porovnání

 

Proč si Mistral Large 2 vyzkoušet?

 

Nejen vysoké skóre v benchmark testech by vás mělo přimět k práci s tímto novým AI modelem. Každý z AI modelů je totiž specifický také v generování odpovědí, pohledu na vaši otázku a hledání řešení.

Mít proto při práci k dispozici více AI modelů znamená mít pestřejší vhled do vámi zkoumané problematiky. Každá umělá inteligence totiž nabízí jiný způsob komunikace a zpracování informací. Pro kreativní úkoly je dobré zvážit použití více druhů AI a získat tak širší vhled, který vás může přivést k dalším nápadům.

 

Kde Mistral AI vyzkoušet?

 

No a kde najít AI chat, který vám umožní vyzkoušet schopnosti více AI modelů? V Editee! Náš chat jich totiž nabízí hned pět. Najdete zde:

  • GPT-4o

  • Claude 3 Opus

  • Claude 3.5 Sonnet

  • Gemini 1.5 Pro

  • Mistral Large 2

Zvolit si zde navíc můžete i jazyk výstupu, takže s chatem můžete komunikovat v češtině, ale také klidně v angličtině, němčině, španělštině nebo třeba korejštině.

A jak na to? Přímo v AI chatu najdete v pravé dolní části tlačítko Nastavení. Zde si vyberte jeden z AI modelů a poté klikněte na tlačítko Potvrdit.

Mezi modely pak můžete libovolně přepínat a zkoušet, které odpovědi se vám líbí nejvíce a jaká umělá inteligence odpovídá vašim požadavkům.

 

AI chat Editee

 

 

Proč chtít od AI chatu více jazykových modelů

 

Pokud používáte klasický ChatGPT, sami dobře víte, jaký je rozdíl mezi odpověďmi GPT-3.5 nebo GPT-4o. Každá umělá inteligence totiž vyniká v jiné oblasti a současně komunikuje specifickým stylem.

Přesně z toho důvodu je dobré zvolit takový AI chat, který vám nabídne více možností. Když totiž nebudete spokojeni s odpovědí jednoho jazykového modelu, můžete přepnout na druhý.

Chat Editee navíc sdružuje jazykové modely různých společností, a tak je schopen vám nabídnout potřebnou pestrost a vy si tak můžete dostupné LLM porovnat na jednom místě.

V praxi to můžete vidět níže. AI chat jsme požádali, aby nám vytvořil krátký popis pro pohodlnou dámskou sukni s potiskem koal. Tento požadavek jsme zadali chatu hned několikrát, přičemž jsme přepínali mezi jednotlivými umělými inteligencemi. A zde vidíte příklad dvou různých výsledků, se kterými můžeme dále pracovat:

 

Porovnání GPT 4o a Mistral Large 2

 

Česká aplikace Editee: To nejlepší ze světa umělé inteligence na jednom místě

 

V Editee si na rozmanitosti zakládáme. Proto mezi modely můžete přepínat nejen v AI chatu, ale také generátoru obrázků. Díky tomu získáte rozmanitost i v tvorbě vizuálního obsahu.

Kromě toho jsme to nejlepší z AI použili pro tvorbu praktických šablon. S naší aplikací tak nemusíte chat zdlouhavě promptovat pro vytvoření příspěvku na sítě nebo prodejního blogového článku. Na všechny tyto nejčastější potřeby jsme přichystali přednastavené šablony, které vám práci ulehčí a urychlí.

Mimo to můžete v aplikaci vytvářet audio, překlady a využít desítek různých praktických nástrojů, které vám ušetří nejen peníze, ale především čas.

 

AI zdarma

 

Vyzkoušejte Mistral Large 2 a další AI modely na 5 dní zdarma

 

Pokud využíváte výhod umělé inteligence, využívejte je v celé jejich šíři! Poznejte výhody jednotlivých jazykových modelů, zjistěte, jak fungují a generujte lepší obsah než vaše konkurence. Vyzkoušet si to navíc můžete na 5 dní zdarma!

Registrujte se na našich stránkách, seznamte se s Mistral Large 2 a dalšími oblíbenými AI nástroji. Uvidíte, že s Editee získá vaše podnikání úplně jiný rozměr :)

Zpět na blog
Vyzkoušejte si aplikaci na umělou inteligenci zcela zdarma, Editee AI
Na co ještě čekáte? Objevte potenciál AI a buďte 10x produktivnější!
robot Editee ai logo Vyzkoušet Editee zdarma

Copyright 2024 Editee.com, všechna práva vyhrazena.

Editee je registrovaná ochranná známka společnosti Deeply AI Software s.r.o.

Tato webová stránka ukládá soubory cookies. Používáním této stránky s tímto vyjadřujete souhlas. Podrobnosti o účelu a rozsahu zpracování naleznete v odkazu Cookies v Důležitých informacích. Pokud s ukládáním nesouhlasíte, opusťte, prosím, stránku.