Umělá inteligence v copywritingu: Tipy, jak ji použít
Deeply se změnilo na: pages/partials/navbar/imagealts.deeply_changes_to_editee Přečíst příběh

Jak využít umělou inteligenci pro copywriting a lepší obsah

Ondřej Barták
Ondřej Barták
Ondřej je programátor v Editee. Volnomyšlenkář, který všechen svůj čas věnuje programování, které je pro něj vším. Aplikaci Editee píše od počátku fungování.
Jak využít umělou inteligenci pro copywriting a lepší obsah

Nevíte, jaké příspěvky pořád dávat na sociální sítě? Blogové články přidáváte na web nepravidelně a přes všechnu rutinní práci navíc ztrácíte kreativitu? Nenechávejte už tvorbu online obsahu náhodě. Umělá inteligence posune váš copywriting i texty na novou úroveň.

Text psaný člověkem nikdy nevyjde z módy. Abyste však pomocí online obsahu získali konkurenční výhodu, je třeba produkovat texty pravidelně a na všech různých platformách. A to chce buď velkou finanční, nebo časovou investici. Tedy alespoň donedávna.

 

umělá inteligence - copywriting

 

S příchodem umělé inteligence jsme totiž získali možnost prozkoumat úplně nové hranice v tvorbě contentu. Pokud už jste o umělé inteligenci v oblasti copywritingu slyšeli, ale stále jste její schopnosti nevyzkoušeli, pak je ten nejvyšší čas! Bez ní se už totiž neobejdete.

Umělá inteligence posílí vaši schopnost přicházet se stále novými nápady, usnadní vám komunikaci s publikem, přinese nové perspektivy a zvýší účinnost vašich textů.

 

Umělá inteligence v copywritingu a proč ji začít používat

 

V posledních letech se podoba copywritingu proměnila snad na všech frontách. Umělá inteligence se totiž ukázala být velmi užitečným nástrojem, bez které už se tenhle obor prostě neobejde.

Že je AI v tvorbě obsahového marketingu nenahraditelná, to už vědí i profesionální copywriteři. Je proto čas ji do svého podnikání a tvorby obsahu konečně přizvat! A my vám hned řekneme, jaké jsou její největší přednosti.

 

Umělá inteligence je copywriter, který pracuje sám a kdykoliv

 

Jednou z největších předností je, že AI k sobě nepotřebuje další kreativce, aby jí pomohli brainstormovat a tvořit obsah. Zvládne to naprosto sama. Vymyslí si koncept od A do Z a poté se pustí do zpracování.

Kromě toho pro vás přichystá úderný a funkční obsah kdykoliv. Nebude si stěžovat, že je unavená nebo že zrovna pracuje na jiném projektu. Zkrátka reaguje okamžitě, i kdyby byly tři ráno. Chcete desítky příspěvků denně? Máte je mít. AI v copywritingu je zkrátka nezastupitelná.

 

AI se nebojí porušovat zajetá pravidla

 

Rádi byste vystoupili z davu konkurence, protože chcete obsah dělat trochu jinak? Chcete do vod obsahového marketingu přinést svěží vítr, ale pro vašeho copywritera je to nepochopitelné? Předejte svou představu AI! Ta váš nápad kriticky zhodnotí a připraví obsah pro vaši novou perspektivu.

 

šablony AI copywriting

 

S umělou inteligencí nemusíte na příspěvky čekat celé týdny

 

Ať už textujete nový web nebo přidáváte 30 nových produktů na e-shop, často ze strany profesionálních copywriterů uslyšíte, že na práci potřebují celé dny nebo týdny.

Jistě, na kvalitní obsah se rozhodně vyplatí počkat. Umělá inteligence vám však vysype originální texty z rukávu okamžitě. A to rozhodně oceníte také v okamžik, kdy chcete své klienty nebo zákazníky informovat o aktuálním dění ve vaší firmě nebo oboru.

 

Umělá inteligence neví, co je to kreativní blok

 

V copywritingu je důležité oplývat nápady a být schopen nazírat na věci z různých úhlů. Ale takhle lidský mozek nefunguje. Zatímco jeden den si připravíte zásobu příspěvků na sítě, druhý den vám zcela dojdou nápady. Někdy prostě kreativita nedorazí a pak se nedodělané texty začnou hromadit.

Umělá inteligence si ale s psaním textů poradí kdykoliv. Kvalita jejich výstupů je konzistentní, a pokud potřebujete najít souvislost mezi teorií relativity a vánočním úklidem, AI ji najde i o půlnoci.

 

Umělá inteligence udělá, co jí zadáte

 

AI je trénována na datech všeho druhu. Ví tak moc dobře, jaké jsou náležitosti jednotlivých textových formátů a nebude se vás doptávat na detaily. Prostě jí řekněte, co chcete a ona to bez mrknutí oka připraví.

 

AI se nezhroutí nebo neurazí, když se vám její práce nelíbí

 

Držíte v ruce nový návrh na newsletter nebo text, který má být na webu, ale vůbec s ním nejste spokojeni? S umělou inteligencí se nemusíte bát, že se dotknete něčích citů!

Umělé inteligenci můžete zkrátka znova a znova zadat, aby text přepsala, dokud nebudete úplně spokojeni. Psaní textů pro ni nepředstavuje žádný problém, a tak není třeba spokojit se s málem!

 

umělá inteligence copywriting - Editee

 

Umělé inteligenci můžete naložit tvorbu toho, co vás jednoduše nebaví

 

Stále máte pocit, že lidský text je prostě lidský text? Určitě! Ale ne vždy na tom záleží. Jistě, příběh vaší firmy znáte určitě lépe než AI. Ale co když na e-shop přidáváte patnáct druhů bílých velkoformátových koupelnových obkladů? Chce se vám vymýšlet produktový popis ke každému z nich?

Při rutinní práci člověku často dojde kreativita. Proto nechte tento obsah na umělé inteligenci. A věřte, že zatímco pro copywritery by to představovalo výzvu, AI to vytvoří ihned a poutavě!

 

Umělá inteligence v copywritingu: 9 tipů, kde a jak ji využít

 

Jste připraveni využít služeb umělé inteligence v podnikání a vystřelit svůj obsah do výšin? Ale absolutně netušíte, jak s umělou inteligencí začít a na co ji konkrétně použít? Tak si to teď ukážeme!

 

1. Hledání inspirace a nápadů

 

Umělá inteligence se při tvorbě obsahu ukázala jako nevyčerpatelná studnice nápadů. Pokud si například nevíte rady s obsahem na sociálních sítích, AI vám to naplánuje. Poté už ji stačí poprosit o vytvoření konkrétních příspěvků na základě jejich návrhů a na vás už zůstane jen příspěvky v pravidelných intervalech přidávat.

AI copywriting - nápady na obsah

 

2. Zestručnění obsahu

 

Máte dlouhý text, který potřebujete zestručnit nebo zjednodušit? Použijte AI chat. Ten se obsahem prokouše a připraví stručný nebo srozumitelnější výstup.

 

3. Tvorba anotací a meta dat

 

Stejně účinně můžete s umělou inteligencí tvořit také anotace. Pokud například chcete své čtenáře nalákat na konkrétní článek, je třeba ho v pár řádcích úderně vystihnout. AI si vytáhne to nejpodstatnější a napíše pro vás výstižnou anotaci.

Pro copywritery je také velmi oblíbenou funkcí tvorba meta dat. Tedy informací, které se v souvislosti s vaším článkem nebo webem objeví v internetovém vyhledávání. Ačkoliv AI občas nedodrží požadovaný rozsah, minimálně se výstupní text stane skvělým vodítkem, jak meta title a meta description napsat.

 

4. Přepsání stávajících textů

 

Máte pro své klienty a zákazníky důležitou informaci a shrnuli jste ji do blogového článku? Skvělé! Jenže váš web není jediné místo, kde vás vaše publikum vidí. Pomocí umělé inteligence můžete stávající text přetvořit ve čtivé PR nebo příspěvek na LinkedIn. AI zkrátka dovede velmi efektivně recyklovat existující obsah a dávat mu novou podobu.

 

5. Velké objemy textů

 

Mnoho lidí se umělé inteligenci brání, protože má pocit, že texty ztratí originalitu. Někdy však není příliš originality potřeba. Zachovat si svěží a vtipnou komunikaci při textování 60 produktových popisů oříšků a semínek je dost namáhavé. AI to zvládne s přehledem. A v reálném čase. Na textování e-shopu tak ušetříte desítky hodin a tisíce korun.

 

produktový popis umělá inteligence

 

6. Příspěvky na sítě

 

Jestli něco umělá inteligence umí, tak jsou to příspěvky na sociální sítě! AI si totiž umí hrát nejen se slovy, ale také emoji a hashtagy. Na počkání tak vytvoří příspěvek, který  osloví vaši cílovku a povede k zapojení vašeho publika.

 

příspěvek na instagram - AI

 

7. Tvorba článků a dalších textů

 

A nakonec - pokud máte nějakou delší práci pro copywritera, úplně stejně dobře ji můžete svěřit do rukou AI. Ta totiž dokáže tvořit celé blogové články, e-booky, scénáře k videím nebo podklady k prezentacím.

Existují dokonce AI textové šablony, které jsou přímo určené pro jednotlivé úkoly. AI tak vytvoří čtivý článek s ověřenými postupy nebo scénář k videu přímo určenému pro YouTube.

S umělou inteligencí můžete tvořit také neodolatelné e-maily. Pokud bojujete s oslovením, s tím, jaký slovník volit a jak dodržet všechny náležitosti, AI je k službám. Kromě toho vám tam nenaseká hromadu elementárních pravopisných chyb. Nemusíte tak nervózně e-mail nebo průvodní dopis pročítat stále dokola. AI shodu podmětu s přísudkem rozhodně umí.

 

Výhody a benefity umělé inteligence v copywritingu

 

Generovat texty pro účely úspěšného copywritingu a tvorby obsahu rozhodně není sci-fi. Je to možnost, která se vám právě teď nabízí a rozhodně byste se měli této příležitosti chytit. Získáte tak náskok před konkurencí, která si vlak s AI nechává pomalu ujíždět.

 

- Snadnější příprava obsahu. Pomocí umělé inteligence si můžete generovat nápady na příspěvky nebo osnovy k blogovým článkům. Tedy v případě, že chcete texty nadále tvořit sami. V opačném případě si je můžete rovnou nechat celé napsat umělou inteligencí.

 

- Budete rychle reagovat na aktuální témata. Právě se stalo něco důležitého a vy chcete informovat své fanoušky? Jenže je jedenáct večer a vy už nemáte sílu? Víte, že AI to pro vás za pár vteřin napíše? Text, který vznikne bude nejen originální, ale také bude obsahovat ty nejaktuálnější informace, díky čemuž trumfnete konkurenci.

 

- Ušetříte spoustu peněz. Při tvorbě textů je často zapotřebí ruka profesionálů a dostatek času. V případě, že si najmete odborníky, budete pro tvorbu obsahu potřebovat velký budget. AI vás však vyjde daleko levněji a je na ni spoleh.

 

- Vytvoříte kvanta textu v reálném čase. Při psaní desítek produktových popisů vás brzo přejde kreativita i chuť tvořit. Obzvlášť, pokud se produkty podobají nebo ve vás zkrátka nebudí tvořivost. Přesně na tuto rutinní práci je AI jako stvořená. Při tvorbě obsahu pak stačí už jen umělou inteligenci nabrífovat jako copywritera. Řekněte, co chcete a během dne máte produktové popisy pro stovky položek na vašem e-shopu.

 

- Ušetříte si čas pro jiné činnosti. Generování textů s AI není pouze o finanční úspoře. Získáte mnohem cennější komoditu - čas. Místo koukání do prázdného dokumentového editoru můžete rozvíjet své podnikání v jiných oblastech a posouvat svou značku dál.

 

- Můžete změnit tonalitu značky. Pro umělou inteligenci není cizí ani copyediting, tedy přepracování stávajících textů. Pokud jste například spokojeni s obsahem textů na svém webu, ale nelíbí se vám zvolená tonalita, můžete to na pár kliknutí změnit. AI není pouze od generování textů nových, ale také o vylepšení těch stávajících. Tonalitu tak můžete změnit během pár minut a dát své značce nový hlas.

 

Přístup k informacím. Nikdo z nás není chodící encyklopedie. A dělat si rešerši pro nový článek proto může být vyčerpávající. Ne však pro umělou inteligenci. Ta má při psaní textů přístup k celému internetu a dokonce i těm nejaktuálnějším datům. Rešerše jí tak zabere zlomek vteřiny.

 

 

AI copy - konkurenční výhody

 

Copywriting-umělá inteligence: Jak správně promptovat

 

Prompt neboli textové zadání se liší podle obsahu, který chcete tvořit. Obecně však lze prompt strukturovat takto:

 

- Definujte roli: AI musí pochopit, kým se má stát. Má mluvit jako profesionální copywriter, průměrný zákazník nebo SEO specialista? To je třeba v úvodu stanovit

 

- Definujte úkol: Co má AI vytvořit? Blogový článek? Scénář k videu? Nebo referát? Čím jasněji to definujete, tím lépe se v tom zorientuje.

 

- Téma: Jasně vymezte téma. Klidně ho dejte do uvozovek.

 

- Kontext: Má být článek vzdělávací? Nebo má čtenáře pobavit? Je určený pro děti 5. třídy nebo vědeckou veřejnost? Jak souvisí s vaším podnikáním? Zkrátka čím víc toho AI, tím lépe pracuje.

 

ChatGPT prompt

 

**Pozn.: Pokud vám dlouhý text připadá vágní a přijde vám, že příliš klouže po povrchu problematiky, řetězte své příkazy. Nejprve si nechte vytvořit osnovu článku a až s ní budete spokojeni, nechte AI rozepisovat jednotlivé body postupně a dodatečně jí zadávejte další podúkoly. Získáte tak kontrolu nad obsahem a zároveň si ho můžete průběžně doplňovat.

 

Kde si psaní textů s pomocí AI zkusit

 

Jak to ale udělat, aby AI psala texty za vás? Pro copywritery už není tajemstvím, že AI do psaní mohou zapojit na celé řadě platforem. Jednotlivé AI nástroje a AI chaty se však hodí na něco jiného. AI do copywritingu tak můžete zapojit pomocí klasického ChatGPT nebo jít ještě o krok dál.

Při psaní s umělou inteligencí je důležité si předem stanovit, co s její pomocí chcete generovat. Na základě toho si při psaní pak vybrat optimální nástroj. Pokud například chcete AI pouze na brainstorming, postačí vám libovolný AI chat.

Pokud však hledáte nástroj, který zvládne pracovat s fakty a umí vytvořit vše od sloganu po voice-over k reels, pak sáhněte po komplexní platformě, jako je například Editee.

 

šablony ai copywriting

 

Česká AI platforma Editee: Neomezujte se jen na psaní textů, využijte služeb umělé inteligence i pro další online obsah

 

Když už však do světa umělé inteligence vstoupíte, je škoda se omezit pouze na texty. Oblast AI má totiž mnohem více co nabídnout. A protože sami víme, jaké AI nástroje se pro potřeby online marketingu hodí, rozhodli jsme se je dát do jedné platformy. Vše tak najdete na jednom místě a hezky v češtině.

V aplikaci Editee budete tvořit nejen ty nejlepší texty s AI chatem, ale také zvládnete generování obrázků, překlady, práci s AI hlasy pro videa nebo tvorbu libovolných příspěvků během pár kliknutí. Pokud jste proto doposud nevěděli, kde a jak začít, zkuste naši 5denní bezplatnou verzi a mějte na jednom místě všechny nejlepší AI nástroje pro copywriting a tvorbu obsahu :)

 

Zpět na blog
Vyzkoušejte si aplikaci na umělou inteligenci zcela zdarma, Editee AI
Na co ještě čekáte? Objevte potenciál AI a buďte 10x produktivnější!
robot Editee ai logo Vyzkoušet Editee zdarma

Copyright 2024 Editee.com, všechna práva vyhrazena.

Editee je registrovaná ochranná známka společnosti Deeply AI Software s.r.o.

Tato webová stránka ukládá soubory cookies. Používáním této stránky s tímto vyjadřujete souhlas. Podrobnosti o účelu a rozsahu zpracování naleznete v odkazu Cookies v Důležitých informacích. Pokud s ukládáním nesouhlasíte, opusťte, prosím, stránku.