OpenAI o1: Nejchytřejší AI, která soupeří s Ph.D. studenty
Deeply se změnilo na: pages/partials/navbar/imagealts.deeply_changes_to_editee Přečíst příběh

GPT o1 od OpenAI: První umělá inteligence, která přemýšlí a řeší úkoly jako student Ph.D.

Ondřej Barták
Ondřej Barták
Ondřej je programátor v Editee. Volnomyšlenkář, který všechen svůj čas věnuje programování, které je pro něj vším. Aplikaci Editee píše od počátku fungování.
GPT o1 od OpenAI: První umělá inteligence, která přemýšlí a řeší úkoly jako student Ph.D.

S každým novým jazykovým modelem posouvá umělá inteligence své hranice dál. A model o1 je toho nepopiratelným důkazem. Jestli doposud umělá inteligence dokázala plynule konverzovat, nový model o1 dokáže řešit problémy na lidské úrovni!

 

OpenAI o1

 

V polovině září představila společnost OpenAI světu zcela nový jazykový model. Není to ChatGPT-5, jak by mnozí očekávali, ale naprosto nová řada modelů GPT-o1, mezi které patří o1-preview a o1-mini. A je to pochopitelné. OpenAI o1 se totiž od ostatních výrazně liší!

 

Model o1 umí přemýšlet a opravit svou chybu

 

Nový jazykový model společnosti OpenAI řeší na rozdíl od svých předchůdců problémy a úlohy na lidské úrovni. Ve svých postupech se více podobá člověku a pro řešení úkolů využívá více logického myšlení.

Od svých předchůdců se o1-preview a o1-mini liší tím, že lépe uvažují. Nevychrlí proto odpověď do vteřiny, jak jste zvyklí u jiných modelů. Model o1 si dá naopak načas, aby našel co nejlepší způsob, jak celý problém uchopit.

 

Řetězení myšlenek a větší úspěšnost v komplexních úlohách

 

Díky tomu je úspěšnější při řešení složitějších úkolů. Nespokojí se totiž s rychlou odpovědí. Namísto toho používá tzv. „chain of thoughts“, tedy myšlenkové pochody, které jsou blízké nám lidem.

Problém si rozloží do menších úloh a řeší jednu po druhé. Díky tomu jsou výsledky nejen promyšlenější, ale také přesnější. Modely řady o1 jsou zkrátka zaměřeny na řešení náročných problémů, které vyžadují vícekrokové uvažování a komplexní myšlenkovou strategii.

 

o1 pozná chybu a umí ji napravit

 

Pokud se OpenAI o1 dopustí chyby, dokáže ji ve svých myšlenkových řetězcích odhalit a opravit. A to tento model zásadně odlišuje od těch předchozích. Vytrvale totiž zkouší nejrůznější cesty než dospěje k potřebnému výsledku.

 

ChatGPT o1 exceluje v matematice i vědeckém výzkumu

 

OpenAI o1 modely mají uvažování i schopnost argumentace vysokoškolského studenta. Díky tomu vynikají v  oblastech jako je kódování, biologie, fyzika, chemie, matematika a další vědecké obory.

Pokročilá schopnost argumentace zvyšuje přesnost výsledků, a modely o1 tak dokáží řešit složité úlohy i v oblastech jako je kvantová optika.

 

Fantastické výsledky v mezinárodní matematické olympiádě

 

OpenAI o1 vyniká v řešení složitých úloh. Proto jí byly předloženy otázky pro mezinárodní matematickou olympiádu. A právě v té umělá inteligence o1 excelovala. Zatímco model ChatGPT-4o vyřešil správně pouhých 13 % úloh, o1 si úspěšně poradila s 83 % odpovědí!

Stejně model exceloval i ve srovnávacím testu z PhD. znalostí z fyziky, chemie a biologie.

 

Precizní generování kódu

 

Skvělých výsledků dosáhl model o1 také v kódovacích benchmark testech HumanEval a Codeforces. Vývojáři tak získají velmi účinný nástroj pro programování, které vyžaduje vícekrokové postupy.

 

GPT 4o vs GPT o1

 

OpenAI o1 vs. GPT-4o

 

Jak už je asi patrné, o1 je inteligentnějším, vzdělanějším a rozvážnějším následovníkem GPT-4o. Je proto vhodnější pro složitější a komplexní úlohy. Je to však jediný rozdíl?

  • Tím, že o1 lépe přemýšlí a argumentuje, nechává méně prostoru pro halucinování.

 

  • o1 více řetězí myšlenky než odpoví. Proto snáze odhalí a napraví chybu než GPT-4o.

 

  • Model o1 poskytuje výrazně delší odpovědi než jeho předchůdce, který je rychlejší a stručnější.

 

  • Čekání na odpověď u modelu o1 je dvojnásobně delší než u GPT-4o, a to z důvodu hlubšího přemýšlení a argumentování.

 

  • Model o1 překonává GPT-4 v drtivé většině srovnávacích testů.

 

  • OpenAI o1 pracuje primárně s textem. GPT-4o je multimodální.

 

  • Modely o1 dosahují 83 % správných odpovědí v mezinárodní matematické olympiádě a ve vědeckých oblastech odpovídají na úrovni studenta Ph.D..

 

OpenAI o1 zlepšení

 

o1-mini vs. o1- preview

 

Nový model o1, který společnost OpenAI v září představila, je k dispozici ve dvou variantách. Obě z variant nabízí podrobné uvažování, delší odpovědi, avšak trochu rozdílné schopnosti.

 

  • OpenAI o1-mini překonává svého soukmenovce v matematice, kódování, rychlosti odpovědi a jedná se o menší a úspornější verzi o1.

 

  • Open AI o1-preview překonává o1-mini v řešení vědeckých úkolů (STEM) na úrovni Ph.D.. I jeho znalosti mimo vědecké oblasti jsou bohatší než v případě verze mini. Právě pro hlubší znalosti jsou jeho odpovědi pomalejší.

o1 mini vs o1 preview

 

Vyzkoušejte si OpenAI o1 v AI chatu Editee

 

Díky našemu partnerství se společností OpenAI je nový model k dispozici nejen v ChatGPT, ale také v aplikaci Editee. Pokročilé zdůvodňování, uvažování a další schopnosti tohoto modelu si tak můžete vyzkoušet v naší aplikaci a jednoduše v češtině. A jak na to?

Pro aktivaci o1 si otevřete AI chat. Vyberte znak ozubeného kolečka pro nastavení, v seznamu zatrhněte o1 a volbu uložte. Už nyní si tak můžete dovednosti modelu vyzkoušet sami.

Nový model ChatGPT o1 funguje v naší aplikaci bez omezení. Zatím je však v experimentální verzi. Při konverzaci s modelem proto neuvidíte klasické streamování odpovědi, ale pouze výsledek. To je však dočasné. Streamování odpovědi bude brzy dostupné.

 

ChatGPT o1

 

Na nic nečekejte a vyzkoušejte si tu nejchytřejší umělou inteligenci současnosti! A pokud ještě nejste součástí Editee týmu, registrujte se u nás. Celou aplikaci budete moct využívat na pět dní úplně zdarma :)

Zpět na blog
Vyzkoušejte si aplikaci na umělou inteligenci zcela zdarma, Editee AI
Na co ještě čekáte? Objevte potenciál AI a buďte 10x produktivnější!
robot Editee ai logo Vyzkoušet Editee zdarma

Copyright 2024 Editee.com, všechna práva vyhrazena.

Editee je registrovaná ochranná známka společnosti Deeply AI Software s.r.o.

Tato webová stránka ukládá soubory cookies. Používáním této stránky s tímto vyjadřujete souhlas. Podrobnosti o účelu a rozsahu zpracování naleznete v odkazu Cookies v Důležitých informacích. Pokud s ukládáním nesouhlasíte, opusťte, prosím, stránku.