Negativní prompt: K čemu je a jak ho správně použít?
Deeply se změnilo na: pages/partials/navbar/imagealts.deeply_changes_to_editee Přečíst příběh

Co je negativní prompt? Naučte se ho používat a objevte jeho benefity

Ondřej Barták
Ondřej Barták
Ondřej je programátor v Editee. Volnomyšlenkář, který všechen svůj čas věnuje programování, které je pro něj vším. Aplikaci Editee píše od počátku fungování.
Co je negativní prompt? Naučte se ho používat a objevte jeho benefity

Vytvořili jste AI obrázek, ale nejste úplně spokojeni s výsledkem? Snažíte se být v zadání specifičtí, ale na obrázku se stále objevují prvky, které tam nechcete? Máme pro vás dobrou zprávu. Váš problém vyřeší negativní prompt, který nově najdete i v Editee.

Umělá inteligence je čím dál lepší. Stále ale není bezchybná. A na to můžete nejčastěji narazit u obrázků. I když se totiž snažíte popsat, co chcete, obrázek někdy obsahuje věci, které tam být nemají. To už ale po dnešku budete umět ovlivnit!

 

AI obrázky

 

Co je negativní prompt?

 

Když tvoříte AI obrázek, běžně k tomu potřebujete prompt, tedy textové zadání. Díky tomuto text-to-image promptu generátor obrázků ví, co vytvořit. Čím specifičtější zadání je, tím lépe naplní generátor vaši představu.

Negativní prompt je textové zadání, které generátoru naopak říká, co na daném obrázku být nemá. A to je velmi užitečný nástroj. Dejme si příklad: Generujete fotku moře. I když jste v zadání specifičtí a požadujete pouze obrázek moře, na obrázcích se opakovaně objevuje loďka. Tu vy ovšem nechcete.

A tak přichází čas na použití negativního promptu. Tím generátoru specifikujete, že loďka na hladině být nemá.

 

negativní prompt v editee

 

Jak záporný prompt používat?

 

Použití negativního promptu se liší generátor od generátoru. Například v Midjourney se uvádí parametr „--no“. Takže pokud například chcete obrázek psa, ale vadí vám, že má obojek, zadáte prompt takto: Picture of happy dog --no collar.

Editee je přidávání negativních promptů jednodušší. Zadáváte ho totiž do zvláštního okna a stejně jako zadání jej můžete formulovat v češtině.

 

Napište detailní zadání

 

Nejprve si definujte, jaký obrázek chcete. My pro příklad chtěli realistickou fotografii zeleniny na přípravu salátu pro blog se zeleninovými recepty. To se AI povedlo na jedničku.

 

prompt v Editee - AI obrázek

Jenže v našich receptech se neobjevují rajčata, které generátor obrázků na fotografie opakovaně přidává. A právě zde je ideální čas na použití negativního promptu.

 

Vložte negativní prompt

 

Zatímco v jiných generátorech obrázků musíte záporný prompt složitě vkládat přímo do zadání a znát pravidla pro jeho použití, v Editee to jde snáz. Stačí pouze zaškrtnout „Chcete zadat negativní prompt“ a objeví se nové okno, kam napíšete, co na obrázku být nemá. V našem případě jsou to rajčata.

 

negativní prompt

Výsledky po zadání negativního promptu už rajčata neobsahují a výběr zeleniny je daleko pestřejší, přesně jako jsme chtěli.

 

Proč používat negativní prompty?

 

I když umělá inteligence vytváří čím dál propracovanější obrázky, ne vždy jsou výsledky dokonalé. Pomocí negativních promptů se však můžete vaší představě více přiblížit.

 

Obrázek se víc přiblíží tomu, co chcete

 

Použití negativních promptů zvyšuje pravděpodobnost, že AI na obrázku určité prvky vynechá. Abyste získali co chcete, můžete si to pojistit hned dvěma způsoby - napsat kvalitní zadání a srozumitelný záporný prompt.

 

negativní prompt AI

Zdůrazní se požadované prvky obrázku

 

Dejme tomu, že prodáváte klobouky. Ve vaší reklamní kampani chcete zdůraznit, že klobouk je nezbytnost a na to chcete poukázat obrázkem smutného kovboje bez klobouku. Jenže AI má o podobě kovboje jasnou představu, a tak ho opakovaně vyobrazuje s pokrývkou hlavy. Díky negativnímu promptu však klobouk na obrázku nebude a vaše myšlenka tak vyzní na první pohled.

 

Změníte atmosféru a celkové vyznění obrázku

 

Uveďme si rovnou příklad: Tvoříte obrázek východu slunce. AI vezme vše co ví o východech slunce a vytvoří vlastní výstup. Jenže vy máte v hlavě možná úplně jinou představu, ve které například nejsou mraky nebo je rozbřesk doprovázený spíše studenými barvami.

Všechny tyto věci můžete specifikovat už v základním zadání. Někdy se ale stane, že AI si obrázek stejně i dál tvoří po svém. Pak je vhodné jí vaše požadavky zdůraznit negativním promptem.

 

negativní prompty

 

Odstraníte nedostatky

Některé obrázkové modely už velmi obratně pracují s textem. Občas se však stane, že generátor vytvoří nesmyslný shluk písmen. Aby se proto text na generovaném obrázku neobjevil, stačí to definovat v negativním promptu.

 

Vyzkoušejte tvorbu AI obrázků v Editee

 

Ať už potřebujete obrázky pro své příspěvky na sociálních sítě nebo reklamní kampaně, generátor obrázků Editee si oblíbíte. Obrázky zde můžete generovat snadno, v češtině a vybrat si můžete až z 5 obrázkových modelů.

Negativní promptování je prozatím dostupné ve třech z našich modelů, a to:

 

  • model Vision

  • model Magic

  • model Creative

 

negativní prompt AI obrázek

 

Shrnutí: 5 tipů, jak tvořit ty nejlepší AI obrázky

 

Na závěr jsme pro vás přichystali naše osvědčené tipy, jak obrázky tvořit co nejlépe a předejít nepřesnostem a následným opravám. Skvělý výsledek zaručen!

 

1. Definujte si, co chcete

 

Špatný obrázek je dost často výsledkem nejasné představy. První si proto srovnejte, co vlastně chcete. Má se jednat o realistickou fotku? Nebo komiksovou ilustraci? Jak detailní obrázek bude? A jakému účelu bude sloužit?

Váš nápad by měl být zkrátka promyšlený do posledního detailu. Jedině tak uděláte správně následující krok.

 

2. Udělejte maximum pro kvalitní zadání

 

Detailně formulované prompty jsou při generování obrázků to nejdůležitější. Popsat byste měli nejen to, co má být na obrázku, ale také detaily, atmosféru obrázku, náladu nebo styl. Čím detailnější budete, tím lepší bude výsledek.

Dávejte však pozor na formulace. Může se stát, že zadání bude nepřehledné a AI spíše zmate. Používejte proto raději krátké a výstižné věty.

  • Tip: Nevíte, jak správně napsat prompt? Přinášíme vám přehled podstatných informací, které by měl obsahovat.

 

3. Vyhněte se protiřečení

 

Pokud plánujete použít negativní prompt, vyhněte se protiřečení. Mezi zadáním a negativním promptem by neměl být zásadní rozpor. Níže vidíte příklad:

 

  • Prompt: Panorama města, negativní prompt: žádné domy

  • Prompt: Bytový dům, negativní prompt: žádná okna

 

Druhý příklad jsme pro vás rovnou vyzkoušeli. Na obrázku vidíte, že toto zadání je pro AI příliš matoucí. Bytový dům bez oken si totiž nedokáže představit, a tak i při přidání negativního promptu okna neodstraní. Zadání je totiž pro umělou inteligenci matoucí.

 

wrong negative prompt

4. Přidejte synonyma nebo skupinové označení

 

Dejme tomu, že chcete fotku parkoviště. Ale umělá inteligence automaticky předpokládá, že na něm stojí auta. Definujete tedy, že na parkovišti nemá být auto. AI však nenechá parkoviště prázdné a na obrázek přidá místo aut zaparkované motorky.

V takových případech je dobré buď do negativního promptu přidat kromě auta také motorky, nebo obecně definovat, že na obrázku nemají být žádné dopravní prostředky.

 

5. Buďte trpěliví

 

Zmíněné tipy vám zajistí, že se obrázky přiblíží vaší vysněné představě. Umělá inteligence se však stále vyvíjí. Někdy se proto může stát, že i přes sebelepší zadání se v obrázku objeví nějaká ta chyba. Zkoušejte proto generovat dál, a nebo zadání lehce upravte.

 

Generujte obrázky zdarma

 

Připraveni převést nové znalosti do praxe? Do toho! Uvidíte, že s novou možností zadávání budou vaše obrázky lepší než doposud.

Pokud ještě nejste součástí našeho Editee týmu, registrujte se. Získáte tak 5denní bezplatný přístup ke generátoru obrázků a dalším AI nástrojům pro tvorbu obsahu. Sami uvidíte, že Editee umí opravdu vše :)

Zpět na blog
Vyzkoušejte si aplikaci na umělou inteligenci zcela zdarma, Editee AI
Na co ještě čekáte? Objevte potenciál AI a buďte 10x produktivnější!
robot Editee ai logo Vyzkoušet Editee zdarma

Copyright 2024 Editee.com, všechna práva vyhrazena.

Editee je registrovaná ochranná známka společnosti Deeply AI Software s.r.o.

Tato webová stránka ukládá soubory cookies. Používáním této stránky s tímto vyjadřujete souhlas. Podrobnosti o účelu a rozsahu zpracování naleznete v odkazu Cookies v Důležitých informacích. Pokud s ukládáním nesouhlasíte, opusťte, prosím, stránku.