Tvorba prezentací s umělou inteligencí: Nástroje a tipy
Deeply se změnilo na: pages/partials/navbar/imagealts.deeply_changes_to_editee Přečíst příběh

Máte připravit profesionální prezentaci a nevíte jak? Zkuste to s umělou inteligencí!

Ondřej Barták
Ondřej Barták
Ondřej je programátor v Editee. Volnomyšlenkář, který všechen svůj čas věnuje programování, které je pro něj vším. Aplikaci Editee píše od počátku fungování.
Máte připravit profesionální prezentaci a nevíte jak? Zkuste to s umělou inteligencí!

Potřebujete připravit prezentaci do práce nebo do školy a nevíte, kde začít? Dělá vám problém vypíchnout to nejdůležitější, celý proces vám spolkne několik hodin a stejně nejste s výsledkem spokojeni? Pak vám může pomoci umělá inteligence. Díky četným funkcím pro vás připraví nejen atraktivní obsah pro prezentaci, ale také průvodní komentář.

A jak tedy AI na prezentace nejlépe využít? To si dnes ukážeme!

 

AI prezentace

 

1. Využijte umělou inteligenci k tvorbě osnovy a rozvržení slidů prezentace

 

Pokud máte jasně definované téma, ale stejně skáčete od jedné informace k druhé, umělá inteligence vám pomůže dát celé prezentaci srozumitelnou strukturu. A to je na začátku nejdůležitější.

Na tento krok nepotřebujete žádný speciální nástroj. Pro vytváření prezentací a jejich obsahu stačí použít ChatGPT. Ten vám postupně pomůže s tvorbou hrubé osnovy i propracovanými texty pro jednotlivé snímky prezentace.

Dejme tomu, že je tématem prezentace „Kniha“- její historie, vývoj apod. Vaše zadání pak může znít třeba takto:

„Připravuji prezentaci o knihách. Jejím cílem je zmapovat historii knihy, kdy vznikla první, která je nejdůležitější atp. Udělej mi návrh osnovy prezentace, tj. rozvrhni celý obsah do jednotlivých slidů.“

Jakmile požadavek zadáte, umělá inteligence přichystá přesné rozvržení celého tématu do jednotlivých slidů včetně bodů, které má vaše prezentace obsahovat:

 

osnova pro AI prezentaci

 

Když od AI získáte strukturu prezentace, zaměřte se na její vizuál. Ani ten totiž nemusíte vymýšlet sami.

 

2. Jak vybrat vhodný design prezentace s pomocí umělé intelligence

 

Ať už si pro tvorbu prezentace AI vyberete Google Slides, PowerPoint, Canvu nebo jiný program, ve všech případech budete potřebovat ucelenou představu, jaký dát prezentaci vzhled. Můžete použít přednastavené šablony, nebo s pomocí umělé inteligence vytvořit jedinečný design.

Umělá inteligence vám dá detailní přehled o motivu, typografii písma, které je pro téma vhodné, obrázcích, rozložení slidů, animacích, přechodech i barvách.

V případě prezentace o historii knih navrhla umělá inteligence na pozadí umístit motiv knihovny, otevřené knihy nebo pergamenu, použít písmo Sans-serif, dodržovat pravidlo třetin pro rozvržení textu a obrázků a použít mezi snímky jednoduché přechody.

 

AI obrázek do prezentace

 

3. Vytvořte obsah prezentace a komentáře s pomocí AI

 

Vytváření prezentací je však z větší části především o kvalitním obsahu. A jak na něj? I zde je odpovědí AI chat. Pokud jste umělou inteligenci požádali o vytvoření osnovy prezentace, nyní jí můžete zadat pokyn k vytvoření jednotlivých snímků.

Prezentace by vždy měla být pouze spíše berličkou k vašemu projevu. Své prezentace proto nezaplňujte dlouhými odstavci. Na snímku by se vždy měly objevit pouze body, které dále rozvinete vy sami.

Umělá inteligence dobře ví, že prezentace slouží pouze jako vaše opora. Snadno tak připraví jednoduchý snímek a k němu podrobný komentář, který by ho měl doprovázet. 

Prompt pro rozpracování konkrétního snímku zadávejte do stejného chatu, ve kterém vám AI vytvořila podrobnou osnovu.

„Nyní mi rozpracuj 2. slide "Co je kniha." Napiš, co by mělo být přímo v prezentaci a poté rozpracuj, jaký mám k tomuto snímku říkat komentář.

Podle umělé inteligence by měl snímek obsahově vypadat nějak takto:

 

AI prezentace slide

 

K dispozici jsme však dostali také podrobný komentář, kterým máme jednotlivé body prezentace doplnit:

 

komentář k AI prezentaci

 

Editee AI chat má navíc (na rozdíl od ChatGPT 3.5) přístup k internetu, a tak pro vás získá ta nejaktuálnější a nejpřesnější data. Editee AI chat tak můžete využít nejen pro přípravu školních prezentací, ale také pro představení současných trendů.

Pokud zpracováváte prezentaci pro interní firemní účely a potřebujete do ní zahrnout specifická data a statistiky, stačí je v úvodu AI chatu sdělit. Informace, které od vás bude mít k dispozici, totiž do prezentace přirozeně zařadí.

 

4. Umělá inteligence jako generátor vhodných obrázků

 

Vytváření prezentace s pomocí AI má však i další výhody. Kromě obsahu a navržení designu pro vás dokáže připravit také obrázky. Díky tomu bude prezentace nejen atraktivnější, ale také získáte originální obrazový materiál, s jehož použitím se nedopustíte porušení autorských práv a vizuálně se odlišíte.

AI chat vám navíc přímo řekne, jaký obrázek je pro daný slide vhodný. Pokud proto používáte generátor obrázků Editee, snadno do něj zadání vložíte a pouze upřesníte, zda chcete obrázek pojmout jako ilustraci nebo realistickou fotografii.

 

Výběr z 5 obrázkových modelů

Vyberte si obrázkový model, který se vám líbí nejvíce a nechte zbytek práce na AI. Generátor vám během několika vteřin vytvoří hned čtyři návrhy v požadovaném formátu a vy si můžete zvolit ten, který vás nejvíce zaujal.

 

tvorba AI obrázků k prezentaci

 

5. Přeložte obsah jednotlivých snímků až do 31 jazyků

 

Ukázalo se, že prezentaci potřebujete přeložit také do angličtiny nebo jiného jazyka? Máme pro vás dobrou zprávu! Součástí aplikace Editee je také AI překladač. Díky němu můžete svou prezentaci a komentář přeložit do více než 30 jazyků.

Umělá inteligence se navíc postará o to, že překlad bude vytvořen v souladu s kontextem. Obsah tak bude v cizím jazyce znít naprosto přirozeně. Celý proces vám navíc nezabere víc než pár minut.

 

Výhody vytváření prezentací pomocí AI

 

Tvorby prezentací s pomocí umělé inteligence vám přinesou nejen profesionální výsledky. AI totiž přináší i několik dalších výhod.

 

AI šablony pro prezentaci

 

Správný pravopis

Nevíte, jak smysluplně a výstižně vyjádřit nějakou informaci? Lámete si hlavu s gramatikou a své vlastní chyby často nevidíte? S umělou inteligencí se této starosti vyhnete. AI chat Editee ovládá český jazyk na vysoké úrovni, a tak se postará o to, aby prezentace neobsahovala gramatické a stylistické chyby.

 

Úspora času

Vytvořit atraktivní a dobrou prezentaci vyžaduje čas. Někdy může takový úkol zabrat celé hodiny. S umělou inteligencí to však zvládnete daleko rychleji. Ušetříte totiž čas nejen s hledáním informací a tvorbou prezentace, ale také přípravou doprovodného komentáře.

 

Objevení nových souvislostí

AI vám nabídne nový vhled do dané problematiky. Často totiž poskytne informace nebo souvislosti, které by vás nenapadly. Pokud však máte jasnou představu, stačí ji AI chatu sdělit. Bude se pak držet vašeho konceptu a pouze ho pomůže dotáhnout do uceleného výstupu.

 

Profesionální zpracování

AI netvoří zbytečnou omáčku. Dokáže vyhledat přesná data a definice. Díky tomu bude celá prezentace působit profesionálně.

 

Asistent k ruce

Součástí aplikace Editee je také AI asistent. Toho můžete pověřit úkoly, jako je hledání dalších informací, knižních zdrojů, vytváření statistik nebo porovnání Google Slides s Canvou či PowerPointem. Je zkrátka vaší pravou rukou pro jakýkoliv dotaz nebo úkol. Nikdy navíc nespí a je připraven vám s prezentací pomoci kdykoliv.

 

Chytré šablony

Editee obsahuje také šablony. Mezi nimi najdete praktické nástroje jako Rozepisovač vět, Přesvědčivý nadpis, Přesvědčivé odrážky nebo Prompt pro generátor obrázků. S těmito šablonami tak můžete svou prezentaci dotáhnout k dokonalosti a upravit si ty části, se kterými nejste spokojeni.

 

AI prezentace zdarma registrace

 

Registrujte se a vyzkoušejte Editee zcela zdarma

S pomocí Editee vytvoříte dokonalou prezentaci v pár minutách. Registrací navíc získáte tuto AI aplikaci na 5 dní zcela zdarma. Podívejte se a vyberte si nástroje, které vám usnadní nejen tvorbu prezentací. Editee se totiž stane vaší pravou rukou pro jakoukoliv kreativní práci :)

Zpět na blog
Vyzkoušejte si aplikaci na umělou inteligenci zcela zdarma, Editee AI
Na co ještě čekáte? Objevte potenciál AI a buďte 10x produktivnější!
robot Editee ai logo Vyzkoušet Editee zdarma

Copyright 2024 Editee.com, všechna práva vyhrazena.

Editee je registrovaná ochranná známka společnosti Deeply AI Software s.r.o.

Tato webová stránka ukládá soubory cookies. Používáním této stránky s tímto vyjadřujete souhlas. Podrobnosti o účelu a rozsahu zpracování naleznete v odkazu Cookies v Důležitých informacích. Pokud s ukládáním nesouhlasíte, opusťte, prosím, stránku.